工作坊推介

  • 《放假好去處 藍染工作坊》

    Glide Market推出了一系列🌏不同國家的文化體驗工作坊,讓大家就算身處香港,都可以有去旅行感。今日就帶大家去體驗一下台灣藍染工作坊💙 熱愛藍染的澄明手作 Rapture Handmade 店主這些年來專心鑽研紮染這項傳統工藝,自己一手一腳染布和設計圖案。「藍染」這個詞彙可能大家並不陌...
  • 《香港好去處 土耳其馬賽克燈工作坊》

    今次我哋將會介紹,全港首間且唯一一間由土耳其老師親自教授的,體驗DIY土耳其馬賽克燈工作坊!這間超療癒藝術工作室的特別之處,是由一位真的土耳其人Ibrahim 漂洋過海、開班授徒,保證製作方法正宗!
  • 《香港好去處 木工&陶瓷製作Workshop——初五工作室》

    平時一到星期六日覺得冇野做嘅你有冇諗過搞搞新意思?如果未諗到,建議試下參加本地嘅Workshop。

    今次要介紹嘅係初五工作室嘅日系木工同陶瓷工作坊。初五工作室成立嘅理念就係為更多從事藝術創作嘅朋友提供個共享空間,呢個Studio主要就有木工Workshop同陶瓷Workshop,陶瓷Workshop當中仲有分長期班同體驗班添。
  • 《假期必試 藝術雕刻蠟燭工作坊》

    大家有冇諗過蠟燭其實都可以有成千上萬嘅變化?想唔想為女朋友製作一份獨一無二又表達到愛意嘅禮物?有冇體驗過製作雕刻蠟燭帶嚟嘅治癒感?如果冇嘅話,Cut N Carve by Candle Alchemy嘅雕刻藝術蠟燭 Workshop就一定成為TO DO LIST 嘅必玩首選喇~